Maserati MC20 Cielo – Nadovezuje se na sklonost coupe udobnosti

150

Superautomobil Maserati MC20 podvrgava se automobilizmu odozgo prema dolje, al fresco motorizmu – kojim se sada bavi u obliku ovog, Maserati MC20 Cielo – stvarno prilično dobro.

Tako bi i trebalo, kad malo bolje razmisliš. Ima kadu za šasiju ugljika koja pruža potrebnu krutost tijela bez ikakvih kaznenih mjera za jačanje tijela. Ima i onaj neobično opušten, lako koračan dinamičan karakter, s kojim možete ublažiti apetit za brzinom koju biste inače mogli povezati sa superautomobilom srednjeg motora, a umjesto toga potaknuti vas samo da malo više uživate u vožnji (a možda i malo češće).

I na kraju, ima taj styling modela modnih pista. Ovo je stvarno automobil napravljen da mu se divimo, u usporedbi s nekim suparnicima, koji su ili malo divljački na osjetilima ili na drugi način samo malo anonimniji i izvedeniji. Zaista osjećate potrebu ispričati se što niste bili zgodniji i bolje odjeveni kada parkirate MC20 Cielo i izlazite – što je, prikladno, položaj dovoljno poznat da ga novinar automobilizma vrlo brzo prepozna.

Već postoji jednogodišnja banka narudžbi za Cielo (izgovara se poput gudačkog instrumenta, talijanski je za nebo), koji ima kompaktan sklopivi metalni krov s elektrokromnom staklenom pločom u sebi, a cijena mu je nešto više od 10% veća od ekvivalentnog kupéa Maserati MC20. Samo je 65 kg teži od coupéa (u Lamborghini Huracánu kazna za konvertibilnu težinu gotovo je dvostruko veća). Iako je malo manje moćan od nekih konkurenata, ima beskompromisnu statistiku performansi na papiru u odnosu na kupé MC20 i vozi na sličan način.

Dihedralna ‘leptirova’ vrata, odrezane pragove i taj konvertibilni krov kada je smješten čine vaš ulazak u nisko spušteno vozačko sjedalo automobila malo lakšim nego što bi inače mogao biti. Sekundarni raspored upravljanja prilično je rijedak – posebna specifikacija materijala našeg testnog automobila pojačana Maseratijevim proširenim opcijama karbonskog vlakna i obloge Alcantara, koje dodaju gotovo 10,000 funti cijeni automobila između njih. To je prilično elegantno i privlačno okruženje za vožnju, iako postoje jedno ili dva područja u kojima možete vidjeti neke jeftinije Alfa Romeo dijelove koji se pojavljuju – posebno upravljač.

Položaj vožnje je dobar, sjedala podupiru, ali daleko od agresivnog na vašim unutarnjim organima, a za kontrolama ima dovoljno mjesta, čak i za više stanare, bez nedostatka prostora za glavu s krovom na mjestu. Mala, ali korisna čizma iza strojarnice čini prostor za manje kućište preko noći. Još manji sprijeda je stvarno koristan samo za torbice i koeficijente i krajeve.

Sa spuštenim krovom, Cielo vam daje bliži slušanje Maseratijevog Nettuno V6 motora, naravno – i, ponekad, malo veće uvažavanje od coupéa. Hrop turboa, tapbeno mlaćenje zupčanika ventila i blago ravan dron samog izgaranja ostaju pomalo slabi kada se samo petljate. Sklonost mjenjača za puno pomaka i niskih okretaja krstarenja kada ga ostavite u automatskom načinu rada također ne pomažu u izgradnji puno drame. Iskreno, Maserati superautomobil bi stvarno trebao zvučati slađe. Ali neka se motor malo okrene i to beztonsko zujanje postaje više waspish zujanje izvan 5000 okretaja u minuti, što je mnogo ugodnije i uzbudljivije na uhu.

U širem smislu, Cielovo iskustvo vožnje karakterizira tečnost i lakoća dodira. To je neobičan način obavljanja stvari za superautomobil sa srednjim motorom od 600 konjskih snaga, ali čini MC20 posebno kompatibilnim s krševitim britanskim B-cestama, koje vozi u skladu čak iu svojim sportskim načinima vožnje. Osjeća se kruto i preko neravnina. Obilazak krova svakodnevnim brzinama je udoban, obogaćen prijemom više znamenitosti, zvukova i mirisa vanjskog svijeta nego što bi coupé uspio.

Automobilu bi dobro došlo oštrije reakcije i čvršći osjećaj u nekim aspektima. Iako dobro vozi, postoji više od nagovještaja prekomjerne pomoći i nedostatka korisne definicije osjećaja i upravljačke i kočione papučice – dok je brzina pomaka osmerostupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom brza onoliko koliko bi trebala biti ako automobil vozite u Corse (track) načinu rada.

Dobre taktilne povratne informacije i linearnost u kontrolama ne moraju sportski automobil učiniti zahtjevnijim za vožnju, na kraju krajeva. Ako ništa drugo, to ih općenito olakšava zahvaljujući tome što postaju intuitivniji. Ali postoji samo malo previše spužvaste usklađenosti s vozačkim iskustvom MC20 da bi vas stvarno povezao s onim što radite kao što bi to mogli Ferrari 296 GTB ili McLaren Artura.

Auto ima sve potrebne performanse, a onda neke i dobro se nosi. To jednostavno ne uključuje ili komunicirati tako živopisno kao što bi trebalo. Ali ako takva vrsta ožičenja ne zvuči kao nužna komponenta vašeg iskustva u vožnji superautomobila, Maserati MC20 Cielo zasigurno bi bio prilično sofisticiran, zgodan, ugodan – i vrlo upotrebljiv – prijedlog.

Maserati Grecale GT

Najnoviji luksuzni SUV srednje veličine u bloku otvara se za poslovanje s ovom blagom hibridnom izvedenicom, Maserati Grecale GT.

Jedina prava luksuzna marka grupe Stellantis nadmeće se kako bi privukla kupce daleko od Porsche Macana, Range Rover Velara i Mercedes-Benza GLC-a ovim automobilom, koji smo već pregledali u inozemstvu u rasponu grecale trofeo forme i u Velikoj Britaniji u Grecale Modena srednje klase. Ovo je naš prvi okus početne verzije.

Trenutno su u Grecaleu dostupna samo dva motora: 521,3-litreni benzinac s dvostrukim turbopunjačem V0 od 6 KS verzije Trofeo s dometom (što zvuči kao vrsta motora koju biste mogli očekivati u Maseratiju) i električno potpomognuti četverocilindrični benzinac s turbopunjačem.

Potonji je podešen da proizvodi malo veću vršnu snagu u verziji Modene srednje klase nego ovdje, ali u svakom slučaju čini isti okretni moment od 332 lb – što vrlo vjerojatno ne zvuči kao motor kakav biste očekivali pronaći u Maseratiju. Istisnut je samo dvije litre kubičnog kapaciteta i proizvodi samo 296 KS, čak i uz pomoć 48V blago-hibridne elektrifikacije.

Ali tehnički nije potpuno nezanimljiv motor. Navodno Stellantisov motor Global Medium T4 koji pokreće razne Alfa Romeos i Jeeps, Maserati ga je uz normalan turbo ispušnih plinova opremio električnim superpunjačem, kako bi imao bolji low-end odziv. U isto vrijeme, redoviti turbo može jače pojačati okretaje bez ugrožavanja donjeg odziva, olakšavajući veće vršne izlazne snage nego što bi to moglo učiniti u drugim aplikacijama.

Tu je i starter-generator s remenom i veća baterija, naravno, i potencijal za pojačanu ekonomiju koju donosi. No, Maserati je vrlo jasan da se njegov pristup s ovim motorom svodi na uvođenje 48V blago-hibridne tehnologije za performanse i povećanje voznosti na prvom mjestu, a učinkovitost na drugom mjestu.

Drugdje oko automobila postoje i druge tehničke razlike između GT-a i Modene. Oba automobila dobivaju elektronički upravljani sustav pogona na sva četiri kotača, ali stražnji diferencijal GT-a konvencionalni je u odnosu na Modenin standardni diff s ograničenim proklizavanjem. GT također propušta proširenu stazu stražnje osovine Modene i njegov prilagodljivo prigušeni sportski ovjes čelične zavojnice (prilagodljivo prigušeni zračni ovjes podesiv po visini, nazvan Skyhook, nije obavezan i na GT-u i na Modeni).

Ovaj automobil dijeli i svoju platformu Giorgio i proizvodnu liniju Cassino s Alfa Romeo Stelvio. Svakako postoji osjećaj zajedničke unutarnje arhitekture vidljive unutar Grecatea, koliko god su raspored instrumenata i kontrola, dimenzije upravljača i položaj i dojam sekundarnih kontrola prilično poznati. Ali prostor je ovdje u prilično velikodušnoj opskrbi, u redovima jedan i dva i u prtljažniku, a materijalno bogatstvo i plišani osjećaj su impresivni.

Grecaleove ljuskice za kožu i nadzornu ploču privlačno su raskošne, a ambijent prilično raskošan i elegantan, čak iu početnom obliku. Neki bi to mogli sažeti kao svojevrsni Stelvio Grand Luxe ako bi htjeli priznati dug određenom drugom talijanskom proizvođaču automobila, ali to bi podcijenilo koliko je Grecale istinski luksuzan.

Jedna stvar koja sigurno nije, kada je na cesti, posebno je učinkovita. Lagano ga udarajte, izbjegavajući sportskije načine vožnje, a indikator ekonomičnosti mogli biste nagovoriti na sjever do 32mpg. U živahnijoj vožnji tipično je 26mpg. To je prilično oskudan povratak za bilo koji moderni automobil s ‘hibridom’ u opisu modela, ali onda je ovo luksuzni SUV od dvije tone koji će od odmora za manje od 60,6 sec odraditi 0 km / h – a vlasnicima Maseratija koji očekuju da će platiti puno na crpki, 30mpg na bolji dan moglo bi biti prihvatljivo.

GT očito ne treba opcionalni zračni ovjes, pa čak ni prilagodljivo prigušivanje, da bi se osjećao prilično gipko i špricano u svojoj vožnji i rukovanju. Testirali smo ga na opcionalnim 20-inčnim kotačima, ali inače standardnoj specifikaciji šasije valjaka. Imao je izoliranu i prilično sofisticiranu vožnju, s uvjerljivom temeljnom plišanošću o tome, iako je izbjegavao otvorenu mekoću u kontroli tijela. Umjesto toga, zadržao je osjećaj zategnute kontrole pri većini brzina, postajući samo malo odskačući i slab pri većim brzinama, kada su se pojavile veće izbočine. Prilagodljivo prigušeni ovjes čelične zavojnice mogao bi ublažiti taj krajnji osjećaj povratne razdražljivosti, ali bio bih oprezan da to učinim u tandemu s kotačima umjerene veličine, kako bih održao tu prilično plišanu sekundarnu vožnju.

Rukovanje je dobro uravnoteženo i uredno za automobil ove veličine i težine – baš kao što biste očekivali od automobila na Alfinoj skupoj platformi. Iako je upravljač velik na pomoći i prigušenog osjećaja, posebno oko središta, zapovijeda oštrim i linearnim uključivanjem iz šasije, koja se dobro odupire kotrljanju i ima dobar apetit za kutovima.

Dakle, ovdje svakako treba uživati u rukovateljskoj dinamičnosti, ako je manje apetita za izravnom brzinom. Iako je Maserati očito učinio što je mogao s ovim motorom, to je samo motor, kada je sve rečeno i učinjeno: dovoljno osjetljivo, s pristojnom vodljivošću i profinjenošću i respektabilnim izravnim performansama, ali malo šarma ili sportske privlačnosti. Nema vokalnu prisutnost ili dramu koju biste mogli očekivati od Maseratija, iako radi prohodan posao ako ne očekujete vatromet. I mnogi od njih trebali bi biti sretni bez onih u donjoj izvedenici luksuznog SUV-a koji služi drugim prioritetima – a mnogi od njih prilično dobro.

Ako želite brzinu i uzbuđenje, potražite negdje drugdje – i, računajući nadolazeći električni Grecale Folgore, kao i ostale Grecale verzije, bit će puno mjesta za gledanje. Ali ako samo želite nešto plišano, luksuzno i malo drugačije, ovaj uvodni model zasigurno ima svoje mamce.