BMW iX 2022 – impresivni luksuzni električni automobil

104

Prvi luksuzni automobil u Münchenu u električnoj eri pokazao se toliko impresivnim da ti izgledi više nisu ni važni – 26. travnja 2023.

Nazovite to kratkim pamćenjem, naivnošću ili najvjerojatnije samo poznavanjem od blizu 10,000 milja pokrivenih u jednom, ali čitajući ponovno rano pokrivanje BMW-a iX kao istraživanje za ovo izvješće, zaboravio sam koliko se pitanje stylinga zadržalo nad minhenskim vodećim električnim SUV-om.

Razmišljajući sada ponovno, mislim da nije tako lošeg izgleda kao što je moglo biti (jeste li vidjeli novi BMW XM?), ili toliko loše kao što su neki (vjerojatno uključujući i mene) napravili, a vani u stvarnom svijetu nitko nikada nije komentirao.

Zato ću pristojno reći da to utječe i ne bi bilo razbijanje dogovora i ostaviti ga na tome. Osim toga, bilo je toliko toga za uživati i doživjeti s ovim najzanimljivijim i najprivlačnijim električnim automobilima.

IX je bio BMW-ov prvi EV po mjeri u posljednjih deset godina. To je vrlo različito od i3, naravno, budući da je veliki SUV vrste zgnječenog crossover stila na koji se trenutno spajaju mnoge marke, kao što se vidi u Audi Q8 E-tron (rođena E-tron) Jaguar I-Pace i Mercedes-Benz EQC.

Ipak, i3 i iX dijele zajednički etos u izgradnji od temelja kao EV-ovi, a ne kao ICE pretvorbe automobila. i3 je ponovno osmislio urbani automobil za električnu eru, a iX pokazuje koliko luksuzan (i namjerno sam koristio tu riječ, a ne ‘premium’) SUV može biti električnim.

Za IX je bio gotovo jednako rafiniran i udoban SUV za svakodnevnu vožnju kao i Range Rover. Dinamički, to vam govori mnogo o onome što trebate znati. Imao je glatku vožnju, predvidljivu ruku i vrhunsku profinjenost. Bio je tako dobar u pokrivanju udaljenosti i pružanju smirujućeg i opuštajućeg iskustva vozaču i putnicima.

Ovaj automobil bio je prvi u kojem sam prešao velike milje nakon pandemije; Pet znamenki o Odou danas se rijetko viđa na ovim stranicama s obzirom na smanjene milje koje radimo posljednjih nekoliko godina. Gotovo 200 komada tih milja bilo je od uzimanja i u Europu dva puta, gdje je ta udobnost i profinjenost zaista zasjala.

Postoje tri verzije ponuđenog iX-a: manja baterija (71kWh) xDrive 40, veća baterija (105kWh) xDrive 50 i snažniji M60 domet-top, koji također koristi veću bateriju.

xDrive50 je nesumnjivo iX slatko mjesto, njegov dodatni domet je blagodat, a dodatna snaga M60 nije potrebna (516 KS iz dva motora već je dovoljno, hvala). Model M Performance također dobiva sportskiju melodiju šasije koja ga čini manje udobnim i opuštajućim za vožnju, a istovremeno šteti učinkovitosti.

Domet je još uvijek dominantna tema s EV-ima, ali u iX-u je bilo toliko dugo da su putovanja zahtijevala malo dodatnog planiranja ili pripreme. Ljeti bi mogao gurnuti sjeverno od 350 milja na uglavnom lokalnim putovanjima (za više regena) i nikada ispod 220 kontinentalnim brzinama krstarenja.

Nije bilo zajamčeno da će dostići najvišu brzinu punjenja od 195 kW, ali nikada nisam čekao duže nego što sam trebao na javnom punjaču zbog presporog punjenja. Osim toga, kao i mnogi vlasnici iX-a, većina mog punjenja obavljena je kod kuće.

Samo na dinamičkim performansama, IX bi bio dovoljno vrijedan. Ali učinio je toliko drugih zanimljivih stvari kako bi se istaknuo kao ne samo još jedan SUV kako bi popunio uočenu prazninu u postavi marke.

Dizajn i raspored interijera osjećali su se kao promjena koraka za BMW, nakon što su ugodno zadržali neke gumbe za kontrole tipki i nisu postali digitalni. Kvaliteta materijala bila je izvrsna, a pažnja prema detaljima i kvaliteti izvedbe učinila je da se osjeća kao vrlo poseban automobil. Vrlo udobna sjedala, također.

Neki kolege (uglavnom Matt Prior i Matt Saunders) mrzili su funkciju Iconic Sounds, vrtložnu kompoziciju Hansa Zimmera koja je pratila ubrzanje, ali uživao sam u njezinoj novosti i plješću izvornom razmišljanju. I uvijek se može isključiti.

Također mi se jako sviđa boja dour automobila – ne dour jednobojna nijansa, već luksuzni kestenjasti koji je izgledao još bolje sa zlatnom oblogom. Dobar na BMW-u što nudi nešto drugačije. Plava boja iX M60 koju smo radili kratko vrijeme dok je xDrive50 imao neke probleme sa softverom (jedna prava crna oznaka protiv automobila, iako da budemo pošteni prema BMW-u, bili su razvrstani i nisu se vratili) izgledala je još bolje.

Nedavno sam vozio Q8 E-tron, i unatoč njegovom ažuriranju, još uvijek nije bio tako profinjen, udoban, učinkovit, rangantan, luksuzan ili poseban osjećaj kao iX za sličan novac, što pokazuje koliko je BMW pogodio.

BMW-ovi rezultati luksuznih automobila nisu zvjezdani, sa serijom 7, ali u električnom ovdje, čini se da je pronašao novi put. Ako je prvi luksuzni BMW iz EV ere ovako dobar, zamislite što slijedi.

Drugo mišljenje

Stvarno sam uživao u iX-u. Veličina i neka vrsta inhibirajuće raskoši obično koče moju zahvalnost za stvarno velike, teške, luksuzne SUV-ove, ali ovdje činim potpunu iznimku zbog udobnosti. Ističe se u svakoj vrsti (tišina, meka vožnja, odziv i kvalitetni materijali) i dodaje modernost dizajna koja ga pomiče kilometar ispred i4, čija je kabina slična bilo kojoj drugoj BMW-u. To je pravi ulog u zemlju, ovaj auto. Ja to smatram BMW-ovim Range Roverom.

Steve Cropley

Cijene: Popis cijena novi £ 94,825 Popis cijena sada £ 102,755 Cijena kao testirano £ 116,965

Mogućnosti: Technology Plus Pack £ 5000, Comfort Plus Pack £ 3900, Sky Lounge Pack £ 3500, Interior Design Suite I Amido £ 3250, Visibility Pack £ 2000, Aventurine Red III metalik boja £ 1890, Clear and Bold Interior Application £ 1050, dvobojni Aero aluminijski naplatci £ 1000, Titan Bronze vanjska obloga £ 550

Potrošnja goriva i domet: Traženi domet 320 milja Kapacitet baterije 111.5/105.2kWh (ukupni / upotrebljivi) Prosjek ispitivanja 2.9mpkWh Najbolji test 3.9mpkWh Test najgori 2.4mpkWh Domet u stvarnom svijetu 305 milja Maksimalna težina punjenja 195kW

Tehnološke značajke: 0-62mph 4.6sec Najveća brzina 124mph Motor Dva sinkrona motora Maksimalna snaga 516bhp Maksimalni okretni moment 564lb ft Prijenos 1-spd reduktor Kapacitet prtljažnika 500 litara Kotači 22in legura Gume 275/40 R22, Bridgestone Alenza Kerb težina 2585kg

Troškovi usluge i rada: Stopa najma ugovora 1193 GBP CO2 0g / km Troškovi usluge Nema drugih troškova Nema Struja košta 1096,55 GBP Tekući troškovi inc gorivo 1095,55 GBP Cijena po milji 12 penija Kvarovi Senzor alarma korodirao, kvar na zaslonu vozača

Sviđa mi se:

Udobnost i profinjenost Ne mogu se sjetiti EV-a koji bih radije imao za veliko putovanje. Prekretnica za sposobnost EV-a da proždiru duga putovanja.

BMW aplikacija Pametna tehnologija mi je omogućila da vidim automobil in situ gdje god sam ga ostavio, koristeći proširenu stvarnost.

Vožnja s jednom pedalom Dobro ocijenjena postavka regena omogućila je pravu vožnju s jednom pedalom. Vrlo jednostavan auto za vožnju, čak i po gradu.

Prezirete:

Tehnološke nevolje Softverski kvarovi zahtijevali su posjete BMW-u. Čini se da je problem u većini EV-a.

Zabrinjavajuća širina Trebala mi je pomoć svih iX-ovih senzora i kamera za manevriranje pri malim brzinama.

Posljednja kilometraža: 10,311

Kamera iX-a čini vožnju unatrag jednostavnim zadatkom – 5. travnja

Manevriranje iX-om olakšava kamera koja pruža pogled odozgo prema dolje na automobil. Međutim, perje gasa do inča automobila unatrag nije nikakav podvig zbog pristupa na sve ili ništa, a jedna od sklonosti aktivnih sigurnosnih sustava da zakoči kada misli da ćete se okrenuti natrag u zid. Naš auto se mora malo ohladiti.

Kilometraža: 10,343

Što se tiče vrhunskih električnih automobila, je li ovo najbolji u showu? – 1. veljače

Potreba za nečim velikim za prijevoz moje supruge, dva tinejdžera, dva psa i odbojnik božićnih poklona do kuće mojih roditelja u Somersetu natjerala me da pokucam na vrata urednika Marka Tisshawa kako bih posudio nešto prostrano, a ja sam bio oduševljen kad mi je bacio ključeve BMW-a iX.

Unatoč njihovim velikim cijenama, počeo sam ih viđati dosta i zaintrigiralo me otkriti jesu li otkačeni izgledi način oživljavanja osrednjeg automobila ili signal prave inovacije.

Lako je okrenuti glavu smicalicom na iX-u, a ima je napretek: obloga od ružičastog zlata, kontrole od rezanog stakla, gumbi za otpuštanje vrata (prilično besmisleni konvencionalnim zasunima skrivenim ispod, u slučaju da ne uspiju) i različiti načini vožnje sa svojim komičnim zborskim zvučnim zapisima (da budemo pošteni, djeca su ih voljela). Ali ne treba sve to, jer je ovo duboko talentiran automobil.

Najbolje od svega, to je ‘normalan’ automobil – barem u kontekstu velikih luksuznih SUV-ova. Izuzetno prostran (osobito straga), udoban, brz i siguran, čini sve što biste očekivali od tradicionalnijih rivala, ali uz praktičnost EV-a s dovoljno velikim baterijskim paketom da pruži stvarni domet za probleme ICE alternativa.

Kada se trči prema dolje, potrebno mu je dugotrajno punjenje. Čak i s mojim kućnim punjačem koji radi na nešto manje od 7,5 kWh, bilo je više od 12 sati da se vratim na 100%. Ali kad se napunio, proždirao je četiri i pol sata, 150 milja zagušene vožnje do Zapadne zemlje s 40% viška.

Bez javnih punjača u palicama, zabili smo ga na tri-pinski kapaljku preko noći, i to je bilo dovoljno da se vratimo kući.

To znači da čak iu (vrlo) hladnom pucketanju, postoji domet od 280 i više milja, ili daleko u 300-ima dok se zagrijava, što ovo čini ozbiljnim prijedlogom za milje autoceste.