Je li sigurno koristiti sok od limuna za posvjetljivanje kose?

217

Kada se vrijeme zagrije, možda ćete imati želju isprobati svjetliju boju kose. Salon može biti skup, kao i dugotrajan. Ne bi li bilo lakše i jeftinije nanijeti sok od limuna na kosu i neko vrijeme sjediti na suncu? To biste mogli učiniti čak i dok radite na prijenosnom računalu Ili čitanje knjige. Multitasking u svom najboljem izdanju? Da, molim.

Iako trik s limunovim sokom postoji već neko vrijeme, ponovni porast interesa može biti posljedica modernog fokusa na prirodna rješenja za njegu kože i kose. Pokrit ćemo djeluje li to ili ne, je li to održiva alternativa tretmanima boja kod kuće ili u salonu i kako se brinuti za kosu kada koristite sok od limuna ili tradicionalnu boju.

Hoće li vam sok od limuna posvijetliti kosu?

Moguće je. “Sok od limuna može promijeniti tonus vaše kose zbog reakcije koja se javlja kada je izložena UV zrakama”, kaže Meg Schipani, glavna stručnjakinja za boje kose u Los Angelesu i ambasadorica otporna na boje.

Način na koji kosa mijenja boju kada je izložena suncu rezultat je oštećenja od UV zraka, prema istraživanju. Vjerojatnije je da se dogodi ako za početak imate lakše brave. Ako ste ikada bili šleper, možda se sjećate kako vam je kosa postala izbijeljena suncem u ljetnim mjesecima.

Za maksimalni učinak, ono što je potrebno je sunce plus sok od limuna. “[Sok od limuna] pojačava učinak koji sunce prirodno ima na kosu”, objašnjava Schipani. Kiseline u limunu razgrađuju kutikulu kose, dopuštajući sunčeve zrake prodrijeti dublje.

Samo kiseline limunovog soka to bi mogle učiniti u teoriji, kaže Jenny Liu, dr. Med., Dermatologinja s certifikatom odbora. Ali Ovo je vrlo neučinkovit način posvjetljivanja kose: Potrebno je dugo vremena i daje osrednje rezultate, kaže ona.

Je li sigurno i učinkovito?

Nema dostupnih istraživanja o prednostima ili sigurnosti korištenja soka od limuna za posvjetljivanje kose. Uz nekoliko rijetkih iznimaka, sok od limuna i UV općenito su sigurni, ali možda nećete dobiti izgled koji želite i vjerojatno je Nije najzdravija praksa. “Problem su nepredvidivi rezultati”, kaže dr. Liu. “Naravno, tako zapravo funkcionira bojanje. Djelomično, proces uklanja zaštitni premaz na kosi kako bi se omogućilo da dođe drugačija boja kroz.”

Ako imate tamniju kosu, sok od limuna i sunčevu svjetlost vjerojatno neće isporučiti vašu idealnu boju. A ako vam je kosa već istaknuta i pokušavate je poboljšati limunovim sokom? Umjesto toga možete dobiti drzak izgled, kaže Liu.

Schipani se slaže: “Prirodno svijetloplava je jedina polazna baza koja bi vjerojatno doživjela željeni učinak posvjetljivanja”, kaže ona. Najvjerojatnije nećete primijetiti veliku razliku ili ćete dobiti drskost Liu spominje.

UV zrake također utječu na strukturu kose, što može uzrokovati sušenje i učiniti kosu lomljivijom, po istraživanju. Ako vam je kosa već obojene, UV zrake mogu uzrokovati da boja izblijedi – tako da također možete učiniti kosu više štete nego koristi. Kombinacija kiselina limunovog soka i UV zraka može značiti da vam ostaje izblijedjela, suha i lomljiva kosa, kaže Schipani.

Je li prirodno bolje kada je u pitanju boja kose?
Jedan od razloga zašto sok od limuna može biti privlačan je činjenica da je to voćni sok i stoga se čini kao prirodnija opcija. Ako ste zabrinuti za sigurnost redovite boje za kosu, imajte na umu izjavu Američkog društva za rak da “većina studija nije pronašla snažnu vezu između upotrebe boje za kosu i raka, ali potrebno je više istraživanja”.

Osim toga, Američki koledž opstetričara i ginekologa (ACOG) ističe da je mala količina kemikalija u boji za kosu apsorbira se kroz vaše vlasište, a stručnjaci danas daju zeleno svjetlo bojanju kose tijekom trudnoće. (Ipak, uvijek razgovarajte sa svojim ginekologom za određene smjernice.)

Također imajte na umu, kaže Liu, da sve ima kemikalije, a sok od limuna baš i ne izbjegava problem. “Spojevi u limunovom soku također su kemikalije”, kaže ona, dodajući da prirodni sastojci mogu uzrokovati više problema od sintetičkih One. Kao što je uvodnik u rujnu 2019. u JAMA Dermatology istaknuo, “prirodno je marketinški izraz koji to čini ne znači nužno sigurnije ili učinkovitije.” Prirodni proizvodi često sadrže botaničke ekstrakte koji uzrokuju iritaciju, alergične kožne reakcije i reakcije u kombinaciji s izlaganjem suncu, napisali su autori.

Jedan vrlo specifičan primjer? Kombinacija nekih sokova od citrusa, uključujući limun, i izloženost suncu UV zračenju može uzrokovati stanje koje se naziva fitofotodermatitis, pokazalo je prošlo istraživanje. To se često naziva “margarita dermatitis” zbog svoje sklonosti da se pojavi na rukama kada se prolije citrusno, opijajuće piće.

Kako sigurno posvijetliti kosu
Bez obzira na to kako želite posvijetliti kosu, imajte na umu ova četiri savjeta kako to učiniti sigurno i učinkovito.

1. Idite na profesionalca (ili ponesite kutiju kući)
Što se tiče ‘prirodnih’ načina posvjetljivanja kose, Liu nema prijedloga. “Osobno ne preporučujem igranje kemičara kod kuće, pogotovo jer postoji mnogo dostupnih i relativno pristupačnih bojanja Proizvodi u drogerijama”, kaže ona. U konačnici, bolje vam je s kompletom za bojanje kod kuće ili dogovorom u salonu.

Dobra strana profesionalnog stilista i koloriste boje kose je u tome što ne samo da znaju što rade, već vas mogu savjetovati i o boji ili proizvodu za vašu specifičnu boju kose, teksturu i trenutno zdravlje vaše kose.

2. Manje je više
Ako koristite komplet za bojanje kod kuće, Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje suptilnije promjene. Nego Postati vrlo plava ako ste prirodna tamna brineta (ili obrnuto), predlažu kupnju boje koja se nalazi unutar tri nijanse vaše prirodne boje. Još drastičnije zahtijeva više štete, a to je najbolje prepustiti profesionalcu za najsigurnije i najpredvidljivije rezultate.

Štoviše, korekcija boja na kućnom poslu često zahtijeva više vremena i novca nego da ste to uopće obavili u salonu. To također zahtijeva veću obradu već ugrožene kose, kaže Schipani.

3. Pazite na reakcije
Boja za kosu može izazvati alergijsku reakciju na vašoj koži, pa ako primijetite osip, crvenilo, oticanje, peckanje ili svrbež, AAD savjetuje da prestanete bojati kosu i razgovarate s dermatologom s certifikatom odbora kako bi vas testirao na alergiju na boju (ili određeni sastojak boje).

4. Pazite na svoju boju
Specifični šampon i regenerator, kao i drugi proizvodi, poput maski za kosu, dizajnirani za kosu tretiranu bojom pomažu u očuvanju vaše boje i promicanju zdravlja vaše kose vraćanjem vlage i snage, kaže Schipani.

Donja linija: Držite se profesionalnih metoda posvjetljivanja kose

Osim ako nemate prirodno vrlo svijetlu plavu kosu, sok od limuna (plus sunce) može stvoriti nedosljedne ili osrednje rezultate – a ne sunčani plažni izgled na koji idete. U većini slučajeva najbolje je otići na profesionalac ili koristite profesionalni proizvod kod kuće. “Nisam vidio ili čuo za tonu klijenata koji koriste sok od limuna za posvjetljivanje. Mislim da je to zato što su profesionalci stvorili više prisutnosti na društvenim mrežama i objavljuju informativni videozapisi o rizicima različitih metoda posvjetljivanja kod kuće”, kaže Schipani.