Osamdeset godina od rođenja Mustafe Nadarevića jednog od najvećih glumaca naših prostora

110

Mustafa Nadarević, jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca rođen je 2. maja 1943. godine.

On nas je, ostavljajući iza sebe veliku karijeru napustio 22. novembra 2020. godine u Zagrebu, nakon borbe s rakom pluća, u 78. godini života.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 2. maja 1943. godine. Ubrzo se, zbog bombardovanja Banja Luke, seli u Zagreb gdje završava osnovnu školu. Nakon završene gimnazije u Rijeci, diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu.


U Zagrebačkom teatru mladih započeo je pozorišnu karijeru, a od 1969. godine je član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.

Nadarević je ostavio neizbrisiv trag u kulturi južnoslavenskog prostora, nakon pola stoljeća njegovog djelovanja na sceni.

Ostvaruje značajne uloge u domaćem i stranom repertoaru: Bodgan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima… Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Platonov u drami bez naslova, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnijezda…


Filmsku karijeru započinje sporednim ulogama početkom osamdesetih godina, da bi se zatim nametnuo kao izbor za glavne uloge. Na filmu se etablira ulogom daidže Zijaha u filmu Otac na službenom putu (E. Kusturica), te filmovima Miris Dunja (M. Idrizović), Već viđeno (G. Marković), Glembajevi (A. Vrdoljak – za koju je dobio Zlatnu arenu festivala u Puli za najboljeg glumca), Praznik u Sarajevu (B. Filipović), Gluvi barut (B. Čengić), Savršeni krug (A. Kenovića), uloga Izeta Fazlinovića u seriji Lud, Zbunjen Normalan i druge.

Kao reditelj debitovao je 1992. godine predstavom Let iznad kukavičjeg gnezda, a od tada je postavio više predstava, između ostalih Balkanskog špijuna Dušana Kovačevića i Zabune Alana Ajbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh i Hasanaginicu Milana Ogrizovića u HNK i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao je dvije godine, na sarajevskoj jedan semestar. Odlukom Ministarstva kulture RH 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

press