Nick Daniel: Osamdesete su bile vrlo zbunjujuće – volio sam svoj heavy metal

141

Rock/Prog umjetnik iz Yorkshirea Nick Daniel objavio je svoj novi singl ‘I Forget (There’s Something to Remember)’ 28. listopada 2022. Pjesma je bila glavni singl s njegovog novog distopijskog konceptualnog albuma svemirske opere ‘Elevate’ koji je trebao biti objavljen 4. studenog 2022. Na albumu se nalazi mnoštvo poznatih izvođača, uključujući Bernieja Tormea (Ozzy Osborne, Gillan), Roba Bendelowa (Saracen), Lips &; Robb Reiner (Anvil), Carla Dixona (The Guess Who), Davea Hilla (Demon), Veronicu Freeman (Benedictum) i mnoge druge. Sustigli smo Nicka Daniela da saznamo više…

Bok Nick, kako si?
Trenutno sjedi kod kuće s infekcijom prsnog koša, nažalost, ali inače sretan zbog objavljivanja mog novog albuma Elevate.

Recite nam o svom najnovijem izdanju Zaboravljam (Ima nešto za zapamtiti)?
To je vjerojatno najkomercijalnija pjesma s albuma Elevate zbog čega je odabrana kao singl. Može se pohvaliti izvrsnom dodatnom gitarom Roba Bendelowa (Saracen) i fantastičnim vokalima Barrieja Jacksona (Angels of Kings).
To je sedmi dio priče o Elevateu:

Naš junak Storm Nader, kada puzi kroz prazninu u ruševinama napuštenog tunela londonske podzemne željeznice vidi trepereće svjetlo kroz vrata. Nikad nije vidio tako čudno svjetlo, on nastavlja dalje. Ono što je pronašao je ulaz u jedan od starih vrata molekularnog transportnog sustava (MTS) ostavljenih na Zemlji. Uzbuđen je što istražuje. Uređaj treba pristupni ključ za rad. Vidjevši malu rupu u metalnim ogradama provukao se do stražnje uredske sobe i pretražio ormare i ladice. Pronalazi ključ u razbijenoj zaključanoj ladici i ubacuje ga u utor. Stroj pjevuši u život. Svijetli veliki zaslon iznad stroja koji prikazuje crvene točkice na raznim mjestima na Zemlji, kao i neke u svemiru i jednu na Mjesecu.

Čini se da konzola traži unos skupa brojeva. Dječak đumbirom tipka u različitim brojevima samo da bi ga dočekao isti odgovor ‘Access Dekilled’ popraćen oštrim električnim zvučnim signalom. U očaju i rezignaciji, dječak upisuje vlastiti datum rođenja – samo iz hira – 17 12 2243 – crvena točka na ekranu postaje zelena i zid postaje svjetlucava slika – slika visoko iznad svijeta – gledanja dolje na Zemlju odozgo.

Uplašena i uzbuđena Oluja trči najbrže što može, natrag kroz rupu u ruševinama do gornjih tunela, s namjerom da prijateljima i obitelji kaže čemu je upravo svjedočio. Dok se približava izlazu u podzemlje, u žurbi se spotakne i padne, razbijajući glavu o ciglu i onesvijesti se. Kad se osvijesti, u krevetu je sa zabrinutim roditeljima koji ga gledaju dolje. ‘Što si, pobogu, radio dolje’ plaču? ‘Ja … Ne mogu se sjetiti’, kaže Storm. Udarac je izbrisao sjećanje na događaje iz dana, ali treperenje ovoga progonit će ga do kraja života – nešto u pozadini njegova uma, vreba, uvjerljivo, ali otkriveno tek godinama kasnije.

Pjesma je dio vašeg nadolazećeg konceptualnog albuma, recite nam nešto o priči o albumu i kreativnom procesu u njegovom razvoju.
Elevate je distopijska svemirska opera. Konceptualni album. Ogromna, prostrana, zanimljiva glazbena priča koja se proteže stotinama godina.

Priča o greed, siromaštvo, klimatske promjene, umišljenost, apatija, izdaja, ubojstvo, kraj društva kakvo poznajemo i njegovo konačno spasenje.

Ukratko:
Do 2050. populacija Zemlje porasla je na 9,6 milijardi. Zemlja je prenapučena. Zrak i voda su zagađeni, hrane i čiste vode sve manje. Klimatske promjene zagrijale su planet brže nego ikad zamišljeno, čineći mnoga područja nastanjivima. Masovna kampanja (potajno) traje već godinama kako bi se istražile stvarne mogućnosti tera-formiranja drugih planeta i mjeseca kako bi bili naseljivi za ljude.

Naftne korporacije upravljaju planetom, iskorištavajući ono malo resursa što je Zemlji ostalo za profit. Kako vrijeme odmiče, diljem svijeta izbija pljačka širokih razmjera koja kulminira građanskim ratovima, a zatim se genocid kao društvo kakvo poznajemo urušava.
Komercijalni letovi drastično su smanjeni, a zatim potpuno povučeni 2040. godine. To se ‘prodaje’ općem stanovništvu kao pokušaj smanjenja učinaka klimatskih promjena, ali u stvarnosti, bogate debele mačke na vrhu, znajući da će nafta potpuno nestati u vrlo bliskoj budućnosti, horde ono što je ostalo za sebe.

Izumom transportera materije – sposobnog za prijevoz ljudi i materije između portala – na Mjesecu je postavljena baza za istraživanje tehnologije formiranja teraje u nizu ogromnih podzemnih špilja. Eksperimenti su uspješni, ali ‘zataškani’ od općeg stanovništva.

Bogati počinju graditi niz svemirskih stanica kako bi živjeli ‘izvan svijeta’. Prvi od tih “Adonisa” postaje operativan 2082. godine. Financirao ga je milijarder Leonard Silo. Više ih slijedi u kratkom vremenskom razdoblju.
Kako resursi postaju još oskudniji, bogati donose odluku da izgrade armadu svemirskih brodova kako bi krenuli u svemir kako bi pronašli nove svjetove za naseljavanje. Mjesta na armadi su strogo ograničena i vrlo skupa. Kako je flota završena, bogati – uzimajući sa sobom tehnologiju tera-formiranja i transporta materije – odlaze u svemir, učinkovito ostavljajući one koji su ostali da trunu. Ono što je ostalo od društva propada i velik dio Zemlje postaje pustoš … na kraju heroj izlazi iz pepela i voljom i odlučnošću kreće spasiti naš Svijet.

Priča je inspirirana filmovima kao što su – Soylent Green, Silent Running, Logan’s Run, Rollerball, Blade Runner, Star Trek III (potraga za Spockom), Mad Max, Freejack, Gattica, Equilibrium, The Road, The Island, Wall-E, Children of Men, In Time, Hunger Games, The Age of Stupid, Cowpiracy, Divergent series, After Earth, Elysium, Interstellar, Tomorrowland, Badland i Vesper.

Glazba je u osnovi inspirirana, svime što me dirnulo od djetinjstva. Album, iako ukorijenjen u Rock/ Metal/ Prog uključuje različite utjecaje kao što su: New Model Army, Levellers, Teardrop Explodes. Blondie, Gary Numan, NIN, Dead Can Dance, Spear of Destiny, Yes, Genesis, Hawkwind, Kansas, Porcupine Tree, Rush, Marillion, Saracen, Arena, Pink Floyd, The Who, Sweet, Mike Oldfield, Jean-Michel Jarre, Adiemus, Slayer, Metallica, Rammstein, Judas Priest, NLO, Rainbow, SAHB, Status Quo, Fortune, NWoBHM i Orbital.
Neki utjecaji su očiti, neki prikriveniji, ali sve tamo negdje … čak i malo Elvisa!

Kad sam završio pisanje i osnovni recording proces, morao sam razmišljati što mi je još potrebno da ga dovršim. Sviram sve instrumente – ritam gitare, bas, klavijature, bubnjeve i prateće vokale (s izuzetkom suradničkih (dolje) dijelova. Razmišljao sam, u idealnom svijetu, koga bih volio svirati glavnu gitaru, vokale, violine itd. Tada sam došao na ideju da zamolim neke od svojih junaka svih vremena da sviraju na albumu – što su mnogi od njih i učinili! Upravo sam ih poslao poštom, opisao projekt i pitao bi li mi pomogli s doprinosom – solo, vokal, narativ … oni koji su odgovorili nalaze se na albumu – i veliko hvala svima – pokojnom Bernieju Tormeu (Ozzy Osbourne, Gillan, Electric Gypsies), Lipsu, Robbu Reineru (Anvil), Davidu Reeceu (Accept, Iron Allies), Carlu Dixonu (Coney Hatch, Guess Who, April Wine), Robu Bendelowu (Saracen, Moon Chamber), Daveu Hillu (Demon), Paulu Gaskinu, Barrieju Jacksonu (Anđeli ili kraljevi), Rob Cottingham (Touchstone, Kairo), Veronica Freeman (Benedictum) i Roger Patterson da spomenemo samo neke.

Bilo je puno drugih junaka koji su odgovorili i nisu mogli to učiniti, ali bilo je sjajno komunicirati i s njima. Ponajviše Peter Criss (KISS), pokojni brzi Eddie Clarke (Motorhead) i Graham Bonnet (Rainbow). Bilo je i nekoliko bezimenih razočaranja koja su obećala Svijetu i donijela apsolutno NIŠTA! Znaš tko si!

Koji su izazovi stvaranja glazbe uz konceptualnu priču?
Kreativni proces sa mnom gotovo uvijek počinje glazbom. Imam ideju ili rif i položim neke bubnjeve i samo sviram što god mi padne na pamet. Ponekad to može biti samo kratka ideja, ponekad se razvija u novi duži komad s mnogo promjena u njemu. Kad sam zadovoljan grubim glazbenim formatom, tada pišem vokalne melodije – obično snimajući me kako pjevam bilo koju staru riječ u automobilu. Zatim uzimam melodije s kojima sam zadovoljan i stvaram stihove oko djela, obično iz ideje o tome o čemu bi pjesma trebala biti, u kontekstu stvarnog koncepta. Radim istraživanje kako bi bilo činjenice o tome što govorim što točnije, onda sam snimiti vokale.

Najveći izazov koji sam imao bio je smanjiti pjesme na odgovarajuću duljinu kako bi sve stalo na jedan CD. To je teško! Ako morate izrezati 2 minute od pjesme, stvarno je teško odabrati koje dijelove izrezati jer ih ne bih snimio na 1. mjestu da mi se ne sviđaju.

Pjesma ima i sjajan glazbeni spot, recite nam o iskustvu stvaranja i snimanja.
Pa, to nije nešto što mi je odgovaralo, da budem iskren. Barrie Jackson otpjevao je vokale na ovoj pjesmi i kad sam ga zamolio da snimi spot, u osnovi je rekao ‘Gle, to je tvoja pjesma, tvoja priča i tvoje riječi – Najbolje je da to učiniš’, pa sam u osnovi morao oponašati uz njegovo pjevanje. Na kraju nije bilo preteško jer sam pjevao moje riječi i melodije – samo tuđem glasu.

Snima se u šumi Wykeham u blizini Scarborougha u Velikoj Britaniji. Zapravo ga je moja supruga snimila na mom Huawei P30 telefonu pa tko kaže da vam treba veliki proračun! Snima se u razmaku od gotovo 2 dana, u razmaku od gotovo godinu dana, tako da u nekim kadrovima izgledam staro i haggardno, a u drugim kadrovima izgledam još starije i nesmotrenije! Trebao nam je dodatni dan da snimimo neke dodatne snimke kako bi tema videa bila dosljednija.

Rob Bendelow ljubazno se vratio iz mirovine kako bi snimio solo gitaru za video.

Koja je najveća stvar koju ste naučili o tome da ste umjetnik i koji biste savjet dali svima koji razmišljaju o objavljivanju glazbe?
Pretpostavljam da je najveća lekcija koju treba naučiti ovih dana – učinite to iz ljubavi prema tome! Nemojte to činiti za, ili očekujte ‘novac i slavu’ starih jer glazbena industrija više ne funkcionira tako. Konkurencija je žestoka. Nedavno mi je rečeno da se na Spotify svakodnevno prenosi preko 65000 pjesama! Samo izgradite svoju bazu obožavatelja, budite najbolji što možete i ostanite vjerni sebi …

Razgovarajte s nama o svojim utjecajima kao umjetnik.
Sve i svašta, u osnovi!

Moji roditelji su slušali puno ranih Beatlesa kad sam bio mlad i to mi se svidjelo. Glazbena ‘prosvjetljenja’ za mene su gledanje Kraljice kako radi Sedam mora Rhye na vrhu popova – to me jednostavno ‘oduševilo’, a slušanje Bowiejeve svemirske neobičnosti na radiju – natjeralo me da zaplačem. Tada sam shvatio moć glazbe.

U 70-ima su to bili glam bendovi – Sweet, Slade, Gary Glitter, Mud – bili su mi najdraži. Onda ABBA – gledao sam natjecanje za pjesmu Eurovizije ’74. Tada je to bio Hawkwind i neki od težih bendova tog vremena – Deep Purple, Rainbow, KISS, Led Zeppelin, Rush, Black Sabbath, Judas Priest zatim YES i Genesis, zatim NWoBHM (New Wave of British Heavy Metal) hit i bio sam navučen. Mnogi suradnici na Elevateu bili su (ili povezani s) NWoBHM-om.

Osamdesete su bile vrlo zbunjujuće – volio sam svoj heavy metal, ali čuo bih bendove poput Duran Duran, Gary Numan i Adam Ant na Top of the Pops i volio sam i te stvari. Nikad to ne bih mogao priznati drugim metalcima! Sjećam se da sam ušao u prodavaonicu ploča u svojoj odrezanoj traper jakni s Iron Maidenom, Rushom, Saksoncem itd. zakrpe na leđima i traže Wild Boys od Duran Durana. Asistent je rekao da je došao u 5 zasebnih naslovnica – po jedna za svakog člana benda. Koju sam htjela? ‘John Taylor’ odgovorio sam bez oklijevanja. Rekao je da su rasprodani od Johna Taylora. ‘Nick Rhodes’, odgovorio sam, opet bez oklijevanja! Onda sam ga morao ušuljati natrag na faks bez da me uhvate! Mislim da su mi 80-e najdraže glazbeno desetljeće – totalni lonac za topljenje toliko dobre glazbe.

Čula sam Sestre milosrdnice u John Peel Showu i to me uvelo u puno alternativne scene 80-ih – Joy Division, Sisters, New Model ARMY, Spear of Destiny, Psychedelic Furs, Killing Joke i mnoštvo drugih ‘čudnih’ stvari učinili su me umjetnikom kakav sam danas.
Zatim su došli thrash metal i industrijski žanrovi koji su imali ogroman utjecaj na moje sviranje i pisanje pjesama jer se činilo toliko drugačijim od onoga što je bilo prije. Tada mi se 90-ih svidjela nova rave glazba koja je izlazila – Shamen, Prodigy, 2 Unlimited, Snap, Capella, Quadrophonia, Bomb the Bass itd. Za mene je to bila glazba na koju sam poludio – skačući gore-dolje i mahati rukama u zraku – baš kao i metal, samo je svirao drugačije.

Onda indie hit u Velikoj Britaniji. Svidjeli su mi se mnogi od tih bendova – Supergrass, Cast, Charlatans, Blur i na kraju Oasis, isprva sam ih mrzio. Izgledali su tako arogantno i konfrontacijski. Ali glazba me na kraju osvojila! Mnoge pjesme koje mi se sviđaju nosile su pozitivnu poruku nade – A Bell will Ring, Prestani plakati srce ti je, rođen na drugom oblaku i Turn Up the Sun – to se prenosi na puno mojih lirskih niti, tj.

Također, sredinom do kraja 90-ih proizveli su mnogo euforične plesne glazbe – Energy 52, Josh Wink, William Orbit, Delerium – ovi su umjetnici imali ogroman utjecaj na moj sljedeći projekt – vidi dolje …

Što možemo očekivati od vas sljedeće?
Trenutno imam 3 pjesme završene od moje sljedeće glazbene avanture. Poduzeo sam hrabar korak pokušavajući prijeći klasični hard rock/ metal iz 80-ih s euforičnom plesnom glazbom 90-ih. Jednostavno mi ima smisla, s gore navedenim utjecajima, pokušati ovako nešto.