Rolls-Royce Phantom – limuzina kakvu svijet nije vidio

153

Promjena je koncept koji treba pažljivo tretirati kada su u pitanju automobili kao što je Rolls-Royce Phantom.

Neki od njih su neizbježni kao dio bilo kojeg ažuriranja srednjeg životnog ciklusa, poput ove super-luksuzne limuzine koja je upravo prošla. Ali previše toga može izgledati kao eksperimentiranje; prešutno priznanje, možda, da je Goodwood mogao bolje proći s automobilom druge generacije, koji je svijetu lansirao 2017. godine, a koji je godinu poslije prošao pod Autocarovim testom na cesti. A kad dotični automobil predstavlja vrhunac svega što tvrtka poput Rolls-Roycea može postići, takvo priznanje nikada ne bi uspjelo.

Dakle, ovaj Fantomski ‘Series II’ drži svoje promjene prilično malima. Ako imate oko za detalje i dobro poznajete automobil iz 2017. godine, možda ćete samo uočiti vanjske. Ako gledate automobil u pravoj specifikaciji, u međuvremenu ćete sigurno primijetiti glavne unutarnje. Ali najvažnije je ono što je zadržano o ovom svjetski poznatom simbolu nenadmašnog bogatstva i statusa; Što piše o vlasniku.

Goodwoodov samoproglašeni ‘najbolji automobil na svijetu’ bio je, u svojoj prethodnoj generaciji, automobil s kojim je Rolls-Royce otkrio punu veličinu i opseg svoje ambicije pod vlasništvom BMW Grupe 2003. godine. I to je bila limuzina kakvu svijet nije vidio.

Ovo je osma generacija Fantoma u povijesti Rolls-Royce Motor Carsa, iako nisu uvijek radili istodobno. Trenutni automobil donio je sa sobom potpuno novu platformu 2017. godine koja je, tvrdilo se, učinila Rolls-Royce jedinstvenim kao proizvođač super luksuznih automobila.

To je platforma spremna prihvatiti elektrificirane tehnologije pogonskih sklopova u bliskoj budućnosti i nastavit će služiti kao osnova svakog Rolls-Royce modela koji dolazi. To znači da će prekinuti najvažniju materijalnu vezu između nekih od Goodwoodovih nedavnih prethodnih modela i drugih automobila BMW Grupe, vezu koja se posljednjih godina koristila kao štap s kojim se može pobijediti Rolls-Royce.

Ako je Fantom na odlasku bio tvrtkin ‘renesansni automobil’, ovaj bi mogao biti jednako značajan za ono što je ispod njega i za što je sposoban. Fantom je stajao relativno neosporno na vrhu naše klase super luksuznih vozila sve dok ta klasa formalno postoji, kombinirajući neusporedivu ekstravaganciju i veličanstvenost s vrhunskom udobnošću i profinjenošću, izvanrednom provjerljivošću i nevjerojatnim osjećajem za prigodu.

Vrijeme je da otkrijemo, dakle, koliko je zapravo revolucionaran ovaj 2,8 tona, 5.8m, ručno izrađen simbol bogatstva i statusa, procijenjen na gradskim cestama i diljem zemlje; i na autocesti i na parkiralištu benzinske postaje na autocesti; i mjereno u objektivnom smislu satelitskim zupčanicima za mjerenje vremena i – možda još važnije – decibelom.

Iako su i standardni međuosovinski razmak Phantom testirani ovdje i verzija EWB -a (za produženi međuosovinski razmak) ukupno nešto kraći automobili od onih koje zamjenjuju, oni su i dalje behemoti prema normalnim standardima salonskih automobila. S dužinom od 5,76 m, čak je i standardni Phantom više od pola metra duži od najdužeg Mercedes-Benza S-klase.

Dakle, od samog početka jasno je da ovo nije automobil dizajniran s bilo kakvim strahom – ili čak nejasnim priznanjem – koncepta viška. A pogotovo ne kada nešto poput tako dugog međuosovinskog razmaka može tako jasno doprinijeti valjanju profinjenosti, na načine na koje ćemo doći kasnije.

Platforma ispod Fantoma potpuno je nov, potpuno aluminijski svemirski okvir nazvan (možda s nepotrebnom pompom) ‘Arhitektura luksuza’, a tijelo automobila odjednom čini 30% tvrđim od prethodnog Fantoma i nešto lakšim.

Međutim, Rolls-Royce priznaje da je potpuno odjeveni i obrubljeni Phantom teži od automobila koji zamjenjuje – i to namjerno; jer dodavanje tehnologije šasije, mjera usavršavanja i luksuznih značajki na brodu, kao što to ima Rolls-Royce, ne može se učiniti bez težine.

Phantom ima potpuno neovisan ovjes (prednji s dvostrukom željkom, stražnji dio s pet) koji se nalazi ispod standardnih zračnih opruga i prilagodljivih prigušivača, te uz tehnologiju upravljanja na sva četiri kotača i aktivne anti-roll šipke. Nosi mjere zatamnjenja zvuka i vibracija koje se primjenjuju na načine koje nećete pronaći ni u jednom drugom proizvodnom automobilu, od samih guma prema gore – a to čini više od 130 kg mase samo po sebi.

Aluminijski V60 motor automobila od 12deg također je nov, istiskujući točno istih 6749 ccm kao i atmosferski V12 starog Phantoma, ali koristeći dvostruke turbopunjače za opskrbu okretnog momenta od 563 KS i 664 lb ft sa samo 1700 okretaja u minuti. Sve u svemu, to omogućuje poboljšanje omjera zakretnog momenta i težine za 25%, što ovakav automobil treba više od većine, u usporedbi sa starim Fantomom.

Što se tiče stila automobila, on je namijenjen da bude nešto manje formalan i marginalno moderniji od onog prethodnog Fantoma, zadržavajući definirajući aristokratski zrak koji tako jasno označava automobil.

Poznata rešetka hladnjaka ‘Panteon’ fantomske prošlosti ublažena je tako da sjedi unutar okolne karoserije umjesto da se ponosi njome, ali također sjedi više nego na prethodnom modelu. Kao dio makeovera dizajna serije II, dobiva blago podignut gornji rub, novu vodoravnu kromiranu šipku koja povezuje prednja svjetla sa svake strane i osvjetljenje s pozadinskim osvjetljenjem za dodatni udar nakon tame.

Drugdje oko automobila, program revizije serije II donosi Phantomu nova prednja svjetla (s ukrasom sa zvjezdanom tematikom) i nove dizajne aluminijskih naplataka (možete glodati nehrđajući čelik ako niste zainteresirani za kotače u stilu diska našeg testnog automobila). Tamni kromirani finišeri obloga također se sada nude za rešetku automobila, poklopac motora i vjetrobransko staklo surround brightwork, kao odgovor na potražnju kupaca.

Sve u svemu, najnoviji Fantom crpi najpovijesniju inspiraciju iz verzija Srebrnog oblaka podrijetlom iz 1955. godine koji je osmislio trener James Young.

Bilo da ulazite u Fantom sprijeda ili stražnja vrata trenera sa stražnjim šarkama, otvarate ga velikom i taktilnom ručkom vrata od nehrđajućeg čelika. I prednja i stražnja vrata sada će se automatski zatvoriti iza vas pritiskom na gumb (prije su to učinila samo stražnja vrata Fantoma).

Isti motorni mehanizam udvostručuje se kao inteligentan boravak za svako zatvaranje, držeći ga točno pod kutom pod kojim ste ga ostavili na ulazu i izlasku, sve dok ne budete spremni za zatvaranje; Kao da ga drži nevidljivi vozač.

Bilo da fantomski ‘pokrovitelji’ (riječ koju Rolls-Royce preferira vlasnicima, kupcima ili vozačima) odluče voziti ili biti voženi, smjestit će se u okruženje takvog bogatstva, veličanstvenosti i udobnosti koje vrlo malo drugih automobila na svijetu zaista uspoređuje. Nakon što zakoračite na brod, zakoračite unatrag na stražnja sjedala automobila, kao da ste uvedeni u neku starinsku kočiju, gdje ćete pronaći veći prostor za noge i glavu, kako mjerimo, nego u Mercedes-Benz S-klasi s dugim međuosovinskim razmakom ili Bentley Mulsanne. To je, treba napomenuti, prije mogućnosti dodavanja još 220 mm međuosovinskom razmaku automobila i povezane duljine kabine s Phantom EWB-om, ako želite. Očito je malo vjerojatno da ćete trebati.

Na orijentaciji stražnjeg sjedala dostupne su četiri opcije: standardna stražnja klupa sa sklopivim naslonom za ruke i srednjim sigurnosnim pojasom; dva pojedinačna sjedala i veća fiksna središnja konzola; posebna stražnja klupa s dva sjedala “lounge”; i namještaljku s jednom od stolica koja se može voziti ravno u “sjedalo za spavanje”.

Naš testni automobil imao je standardnu postavku, ali čak se i ovdje raspored osjećao izvanredno posebnim, vanjska sjedala bila su malo okrenuta prema unutra kako bi se olakšao razgovor između putnika. Također je imao redovite kožne presvlake, iako se Goodwood odlučio kretati s vremenom i ponuditi alternativu koži s Phantom Series II – makar samo za stražnje stolice i okolnu kabinu, gdje se umjesto kože može imati svilenkasti tekstil izrađen djelomično od bambusovih vlakana.

Oko sebe kada sjednete straga, pronaći ćete ogledala integrirana u široke ploče C-stupa (tako dizajnirane kako bi vam dale mjesto za skrivanje od paparazza u tranzitu do premijere filma), koje vam omogućuju da provjerite izgleda li vaša večernja haljina uredno. Pronaći ćete kristalne flaute šampanjca i hladnjak integriran tamo gdje bi inače mogao biti skijaški otvor.

Sprijeda je položaj vožnje uzvišeniji nego što možete očekivati, ali uglavnom samo zato što je to tako velik automobil i treba ga održavati u proporcijama. Vozač sjedi za volanom koji je vjerojatno tri ili četiri inča veći u promjeru od prosječnog salona, čiji je obruč nešto deblji nego što je bio u Fantomu 2017. za pojačan osjećaj taktilne veze s vozilom. Ispred vas je prekrasna staklena ‘galerija’ nadzorna ploča koja uključuje potpuno digitalni zaslon s instrumentima ukrašen kromiranim brojčanicima.

Rolls-Royce iznosi hrabre tvrdnje o autentičnosti materijala Fantomove kabine, inzistirajući na tome da je svaki gumb, gumb, površina i prekidač koji izgleda kao da je čelik, staklo, drvo ili koža zaista materijal za koji vam oči kažu da jest. I u gotovo svakom slučaju, to je uvjerljivo. Obloge furnira Dark Amber našeg testnog automobila bile su poseban vrhunac, posebno na stražnjim stolovima za piknik, kao i polirani čelični otvori za zrak.

Na pregršt mjesta – prekidači prozora i neke od ventilacijskih kontrola – ono što izgleda kao metal ne osjeća se potpuno uvjerljivo kao takvo, ali fantomov sveobuhvatni standard kvalitete materijala, kako na oku tako i ispod vrha prsta, oduzima dah.