Motorola Edge 30 Neo: Mali i lagani telefon sa super svijetlim zaslonom

169

Motorola Edge 30 Neo beba je obitelji Edge 30. To je prilično sitan i lagan telefon koji ne košta bogatstvo i ima neke sjajne svakodnevne značajke jednostavnosti korištenja poput super brzog punjenja.

Međutim, usporedite ga s braćom i sestrama, Motorola Edge 30 Fusion i Motorola Edge 30 Ultra, i morate zaključiti da je mnogo najzanimljivijih stvari izrezano. Motorola Edge 30 Neo gubi vrhunske elemente izrade, pravi vrhunski hardver za kameru i procesor dovoljno snažan za obalu kroz vrhunske igre.

Kvaliteta zaslona glavna je snaga Motorola Edge 30 Neo. P-OLED ploča ima iznimnu vanjsku vidljivost i, kao i obično, OLED ploča dovodi do snažnog i šarenog izgleda.

To vrijedi nekih pohvala, ali Motorola Edge 30 Neo ne može se natjecati drugdje s nekim od ultraagresivnih telefona dostupnih za sličan novac, poput OnePlus Nord 2T, Nothing Phone 1 i Google Pixel 6a.

Ti telefoni snimaju mnogo bolje fotografije pri slabom osvjetljenju, igraju 3D igre pri većim brzinama kadrova, imaju otmjeniji dizajn karoserije i snimaju daleko kvalitetniji video.

Kada oduzmete visokokvalitetni zaslon, Motorola Edge 30 Neo zapravo nema toliko toga u ovoj gomili. Međutim, i dalje je stvarno privlačan manje tehnološkom korisniku telefona.

Lansiran u rujnu 2022
Cijena 349 GBP / 599 USD (oko 375 USD) pri lansiranju
Sada smanjeno na 299.99 £ u Velikoj Britaniji
Motorola Edge 30 Neo najavljen je kao dio drugog vala Edge 30 telefona 2022. godine, u rujnu 2022., zajedno s Edge 30 Ultra i Edge 30 Fusion.

Lansiran je za 349 funti / 599 dolara, što je otprilike ekvivalentno 375 dolara u SAD-u, iako u vrijeme pregleda telefon nije bio službeno u prodaji u SAD-u. Od lansiranja, telefon je pao u cijeni u Velikoj Britaniji, a Motorola Edge 30 Neo široko je dostupan za 299,99 GBP.

Uspješni dizajni telefona moraju izgledati namjerno, svaki dio pažljivo odabran. To možete učiniti s vrlo prepoznatljivim ‘izgledom’, kao u Google Pixelu 7 ili Samsung Galaxy S23. Ili možete koristiti vrhunske materijale poput zakrivljenog stakla.

Motorola je umjesto toga dočarala moćnu tvrtku za boje Pantone, stavljajući virtualni uzorak jedne od boja tvrtke na stražnju stranu ljubičastog modela. Poruka: ovo nije samo boja, to je boja s Pantoneovim certifikatom. Dostupno je nekoliko različitih opcija, naime Very Peri, Ice Palace, Black Onyx i Aqua Foam, i to je prva od onih koje smo koristili za ovaj pregled.

“Vrlo Peri nam pomaže prihvatiti ovaj izmijenjeni krajolik mogućnosti, otvarajući nas novoj viziji dok prepisujemo svoje živote”, kaže Pantone, koji naziva Very Peri Color of the Year 2022.

Naravno. To je također lijepa ljubičasta, ali razlog za figurativnu medalju na poleđini modela Very Peri djelomično je odvraćanje pozornosti od prozaične građe Motorola Edge 30 Neo.

Leđa i bočne strane su plastične, bez vrhunskog osjećaja Motorola Edge 30 Fusion i Edge 30 Ultra. Zaslonska obloga je, naravno, staklena, ali Motorola ga ne navodi kao Gorilla Glass, što obično znači da koristi jeftiniji oblik kaljenog stakla druge marke.

Ljubičasta je lijepa, lagano svjetlucava završna obrada na plastičnom stražnjem dijelu izgleda dobro. I, iz onoga što možemo reći iz internetskih slika, i druge zelene, bijele i crne nijanse izgledaju dobro. Ali ovo je zapravo jedan od manje impresivno izgrađenih telefona u ovoj klasi. Vivo, OnePlus, Google i Nothing nude barem malo upotrebe stakla ili aluminija izvan zaslona na ovoj razini.

Međutim, Motorola Edge 30 Neo je barem lagan i džepan. Težak je samo 155 g i debljine je oko 7,8 mm. Tanak i lagan. Motorola također uključuje tanko kućište s dodacima u kutiji, a ne mnogo disketniju silikonsku vrstu koju obično pakira sa svojim telefonima.

Motorola Edge 30 Neo nema utor za memorijsku karticu ili priključak za slušalice, jer samosvjesno nije pravi proračunski model. Također ima senzor otiska prsta na zaslonu, a ne bočno postavljenu vrstu koja se koristi u većini jeftinijih Motorola.

Ovo je jedan od najsporijih senzora otisaka prstiju na ekranu koji smo nedavno koristili. Iako to znači da je potrebno možda 1/2 do 2/3 sekunde za rad, to je još uvijek primjetno. Također je izbirljiviji u pogledu položaja prsta od drugih, ponekad zahtijevajući usklađeni pritisak – vjerojatno kako bi se osiguralo da palac / prst u potpunosti pokriva područje jastučića.

Motorola kaže da je Neo vodootporan na IP52, oblik zaštite toliko slab da biste ga trebali tretirati kao da uopće nema ocjenu vodootpornosti. Konačno, Motorola Edge 30 Neo ima stereo zvučnike, a oni su prilično glasni i tonalno čvrsti, iako najviše frekvencije mogu biti malo oštre kada se maksimiziraju. Ipak, pristojan niz.

Dizajn Motorola Edge 30 Neo može se činiti boljim izdaleka nego u vašoj ruci, ali zaslon je neočekivani hit. To je sitni 6,28-inčni P-OLED zaslon s vodećom vanjskom vidljivošću u klasi.

U zatvorenom prostoru zaslon je zatvoren na oko 475 nita svjetline, što je dovoljno da Motorola Edge 30 Neo bude malo bolan za gledanje u slabo osvijetljenoj sobi. Na otvorenom sunčanog dana dosegnut će do 923 nita, što je izuzetno visoko za telefon niže srednje klase – za gotovo svaki Android telefon, zapravo, unatoč tome što toliko proizvođača tvrdi da su njihovi zasloni sposobni za svjetlinu od 1.300 nita.

Rezultat je da zaslon Motorola Edge 30 Neo izgleda vrlo jasno čak i pri oštrom izravnom sunčevom svjetlu.

Što se tiče specifikacija, zaslon je inače prilično normalan. To je ploča od 1080 x 2400 piksela od 120 Hz s dva načina boja, prirodnim i zasićenim. Oni nastupaju baš kao što njihova imena sugeriraju.

Motorola Edge 30 Neo ima moćan zaslon. Ali ne podržava HDR video, bez očitog razloga. Zaslon ima kontrast, svjetlinu i dubinu boje za posao. To bi također moglo biti ograničenje Snapdragon 695 procesora, ali tada Sony Xperia 10 IV koristi isti čipset i podržava reprodukciju HDR videozapisa.

Ako nadograđujete na Motorola Edge 30 Neo sa starijeg Motorola telefona, možda ćete primijetiti da ovaj izgleda malo drugačije. To je zato što, bubnjevi, zadano koristi prilagođeni font sustava ‘Moto’, a ne jednostavniji Android.

To ide na neki način da se Motorola Edge 30 Neo osjeća manje kao Android telefon od ‘vanilije’ od ostalih Motosa, ali ako vam se ne sviđa, možete ga promijeniti s nekoliko dodira zaslona i pritisaka. A Motorola inače ovdje nije puno promijenila klasično Moto sučelje.

Ovo je relativno čista i neopterećena verzija Androida s pregršt urednih dodataka koji se mogu uključiti i isključiti u aplikaciji Moto. To uključuje fizičke geste za, na primjer, otvaranje aplikacije kamere ili prebacivanje baklje.

Motorola Edge 30 Neo također ima Motov prilagođeni zaključani zaslon, Peek Display, koji izgleda dobro i prikazuje ikone za nedavne obavijesti. Međutim, za razliku od nekih drugih Moto telefona, ovdje nema načina prikaza “uvijek uključeno”.

Iako su opće performanse dobre, nismo mogli ne primijetiti da su učitavanja aplikacija nešto sporija nego u Motorola Edge 30 Fusion, telefonu s kojeg smo se prebacili.

To nije veliko iznenađenje s obzirom na to da Fusion ima čipset vodećeg sloja, dok Neo ima mnogo manje impresivan srednji čipset.

To je Qualcomm Snapdragon 695 5G, uparen s 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za pohranu. Ovo je 1,901 u Geekbenchu 5. To je nešto više od polovice rezultata koji su postigli OnePlus Nord 2T i njegov čipset Dimensity 1300 ili Pixel 6a i njegov Google Tensor čip.

Jaz se proširuje ako prijeđemo na test koji ovisi o GPU-u poput 3DMarkovog divljeg života. Tamo gdje Moto postiže 1.214 bodova, OnePlus Nord 2T može doseći oko 4.600, a Pixel 6a 6.300.

Ponekad velike praznine u performansama GPU-a nisu toliko uočljive u današnjim igrama, ali su ovdje. Fortnite će raditi samo na osnovnoj postavci ‘Medium’, a stabilnost brzine kadrova nije toliko sjajna ni na ovoj razini, zbog čega igra izgleda znatno lošije nego u nekim drugim telefonima u blizini cijene Motorola Edge 30 Neo. Ovaj mobitel očito nije napravljen prvenstveno za igrače.

Hardverska situacija poboljšava se u kameri, barem površno. Motorola je stavila samo dvije kamere na Edge 30 Neo, ali to jednostavno znači da propuštamo lošu dubinu ili makro senzore koji se obično vide u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Tu je primarna kamera od 64 MP s OIS-om (optička stabilizacija slike) i ultraširoka 13 MP. Oba su tehnički iznad prosjeka, zahvaljujući upotrebi OIS-a, i veći senzor više rezolucije ultra širok od mnoštva pristupačnih Android srednje razine.

Glavna kamera koristi 1/1,97-inčni Samsung GW3 senzor, kao što se vidi u Xiaomi Mi 11 Lite, i ultraširoki Hynix Hi1336, koji se koristi u Samsung Galaxy S21 FE. Nije loša bedfellows, zar ne?

Ni rezultati nisu loši. Motorola Edge 30 Neo izbjegava očito prezasićenu boju koju ćete često vidjeti u agresivno skupim suparnicima tvrtki poput Realmea.

Trava izgleda otprilike kao i vašim očima, au većini snimaka nebo će također izgledati prirodno. Telefon ponekad ostavlja fotografije s blagim odljevom magente, ali to nije odmah očito.

Motorola Edge 30 Neo Auto HDR je moćan i uglavnom pouzdan, što znači da možete pucati prilično bezbrižno čak i izravno u sunce. Rekavši to, postoji problem donekle povezan s ovim područjem.

Čini se da je blago prekomjerno izlaganje najčešći problem. Mozak kamere telefona zna kako izbjeći ispuhivanje jakih oblaka, ali će rado pretjerati s tamnijim (tj. normalnim) scenama i nehotice preeksponirati elemente koji zapravo nisu toliko svijetli u pokušaju da slika iskoči.

To možete izbjeći ručnim biranjem ekspozicije – kontrola se pojavljuje ako odaberete žarišnu točku. Ali ne bismo trebali.

I unatoč snazi HDR softvera, previše naših snimaka ostalo je s nebom koje izgleda kao gradijent plave do tirkizne boje, vjerojatno učinak ograničenog izvornog dinamičkog raspona senzora. Gledajući unatrag na slike koje smo snimili, postoji i iznenađujući broj slika izvan fokusa snimljenih pomoću primarne kamere. Ne deseci, ali dovoljno da znače da to nije bila čista korisnička pogreška.

Fokusiranje nije sporo, ali, čini se, ponekad jednostavno ne djeluje.

S pozitivnije strane, ultraširoka širina Motorola Edge 30 Neo od 13 MP miljama je bolja od nekih od 8MP kamera viđenih u nekim usporedivim androidima srednje razine. Manje je izobličenja u kutovima okvira i njegove slike ne izgledaju odmah ugroženo čim malo zumirate.

Međutim, performanse pri slabom osvjetljenju ispod su prosjeka, a ne ono što biste mogli očekivati s obzirom na to da Motorola Edge 30 Neo ima optičku stabilizaciju slike. Telefon ima način noćnog vida za fotografiranje pri slabom osvjetljenju, ali rezultati nisu ni u istoj ligi kao Edge 30 Fusion’s.

Dinamički raspon je ograničen, detalji su vrlo loši izvan najsjajnijih dijelova slike, a učinak Night Visiona u odnosu na automatsko snimanje nije tako velik. Isticanja i srednji tonovi dobivaju poticaj, ali pronalaženje detalja u sjeni još uvijek nije dobro.

To ne bi bilo toliko važno da samo radimo usporedbu između Nea i Fusiona, ali rezultate slične fuziji možete dobiti s telefona kao što su OnePlus Nord 2T i Pixel 6a.

Video je vjerojatno najslabije područje kamere Motorola Edge 30 Neo. Možete snimati samo pri 1080p, pri 30fps ili 60fps, a isječci izgledaju prilično grozno u bilo kojem načinu rada. Stabilizacija je loša, prekomjerno izlaganje je uobičajeno, a slika izgleda mekano, nisko detaljno i, ponekad, pikselizirana zbog lošeg rukovanja objektima s tvrdim rubovima.

1080p video s Edge 30 Fusiona izgleda dramatično bolje. A većina telefona po ovoj cijeni može barem snimiti 4K video pri 30 fps. Snapdragon 695 ovdje uvodi tvrdo ograničenje, jer se nadmašuje na 1080p / 60 hvatanje. Međutim, to nije izgovor za lošu kvalitetu slike.

Prednja kamera ima senzor od 32 MP koji, nažalost, nije ni približno dobar kao Samsung s5kgd2 kamera koja se koristi u step-up Edge 30 Fusionu. Fini detalji vjerojatnije će završiti zgnječeni u manje od idealnog osvjetljenja, a slike izgledaju manje samouvjereno izbliza. To je savršeno dobra selfie kamera, samo ništa posebno.

Motorola Edge 30 Neo ima bateriju od 4,020 mAh, što je zabrinjavajuće mali kapacitet. To je niže od Pixela 6a od 4.410 mAh i dramatično niže od Sony Xperia 10 IV od 5.000 mAh.

To je postavka za katastrofu koja se nikada ne događa, jer je trajanje baterije Motorola Edge 30 Neo potpuno u redu. Neće trajati blizu dva dana za većinu ljudi, poput Sony Xperia 10 IV. Ali nije nam bilo frustrirajuće siromašno, što smo napola očekivali nakon što smo vidjeli brojku kapaciteta. To dobiva kroz cijeli dan korištenja sasvim u redu, ako ne i s puno toga na pretek do kraja dana.

To se čini još jednim dokazom da je Snapdragon 695, uz sve svoje nedostatke, ozbiljno učinkovit čipset – koji je pridonio vodećoj izdržljivosti Sony Xperia 10 IV klase. To je dobra vijest za Snapdragon-maker Qualcomm, a za nas nije novost jer trajanje baterije u osnovi nije razlog za kupnju ili ne kupnju Motorola Edge 30 Neo.

Brzo punjenje bi moglo biti. Motorola Edge 30 Neo uključuje punjač od 68 W i, za razliku od nekih telefona od 80 W koje smo nedavno koristili, zapravo pogađa tu nazivnu snagu punjenja.

Potrebno je 45 minuta da telefon dosegne 100% napunjenost, iz potpuno ravnog stanja. I nastavlja s izvlačenjem naboja do 48 minuta.

Motorola je također implementirala bežično punjenje, što je prilično neobično na ovoj razini. Iznadmašuje se na 5W, pa će raditi vrlo sporo, ali može se svidjeti ako koristite bežičnu pločicu za punjenje na stolu na poslu.