Majstorije legendarnog Papeta koje su uveseljavale fudbalski svijet (VIDEO)

173

Veliki trag na fudbalskoj mapi svijeta, tokom igračke karijere ostavio je Safet Sušić. Divili su se velikom Papetu mnogi zaluđenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu.

Pokojni trener svih trenera i Travničanin Miroslav Ćiro Blažević u posljednjem intervjuu koji je dao za N1 Bosne i Hercegovine 5. maja 2022. godine je rekao:

“Safet Sušić je jedan velikan. Nisamo to jednom rekao – on je najveći fudbaler na ovim prostorima. Sada ga je ugrozio Luka Modrić. Sada mu je taj primat uzeo Modrić, ali dok Modrića nije bilo on je po meni bio najveći, najnadareniji, najkreativniji fudbaler – Safet Sušić.”

Legendarni Pape rođen je u Zavidovićima 13. aprila 1955. godine. Tamo je i počeo igrati fudbal u zavidovićkoj Krivaji.


Sa svega 17 godina obukao je “težak” dres Sarajeva i uspješno ga nosio 9 godina. Odigrao je 244 utakmice u bordo dresu, te je drugi strijelac u historiji kluba sa 96 postignutih golova.

Ovo su samo neke od fudbalskih bravura Sušića u dresu Sarajeva:

Godine 1982. napustio je Bosnu i Hercegovinu i uputio se prema Francuskoj. Slavnom Paris Saint Germainu godinu kasnije donio je titulu francuskog kupa, a 1986. godine i titula nacionalnog šampionata.

Među Svecima Pape je istinska legenda i uživa veliko poštovanje u Parizu, gdje upravo danas i živi. U gradu ljubavi dobio je i dva murala, a posebno je značajan onaj u blizini Parka prinčeva. A gdje i ne bi, kada je Safet Sušić posvetio klubu 344 utakmice u 10 godina svoje karijere, a protivničke mreže pogađao 85 puta uz čak 103 asistencije. Ovo su majstorije nogometne legende BiH u PSG-u:


Za selekciju Jugoslavije ubilježio je 54 utakmice i postigao 21 gol.

Igračku karijeru završio je u francuskom Red Staru, a onda se posvetio trenerskoj.

Trenirao je klubove u Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Turskoj, a najveći uspjeh ostvario je kao selektor fudbalske reprezenatcije Bosne i Hercegovine.

Zmajeve je odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

Prema izboru NS BiH i UEFA-e, 2004. godine proglašen je za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena.

tv n1