“Krunić i ja dijelili burek, igrali za gajbu piva, a on sada u polufinalu LP”

164

Mnogo fudbalskih zvijezda potekla je iz malih sredina. Samo oni najjači su opstali i ostali. Morate prevazići mnoge bitke, ali ona najteža, bez razmišljanja je – borba sa samim sobom. Takvu borbu počeo je i reprezentativac Bosne i Hercegovine Rade Krunić prije 17 godina u Foči.

Veznjak Milana postao je šesti bh. reprezentativac, koji se domogao polufinala UEFA Lige prvaka. Ali, njegov put nije bio nimalo lagan. Prije više od deceniju i po, Rade je zaigrao u omladinskim kategorijama FK Sutjeska iz Foče.

Idol mladog Fočaka u to vrijeme bio je Kaka. Brazilac je očarao Radeta i postavio pred njega cilj – zaigrati pod reflektorima najvećih fudbalskih hramova svijeta.

Podijelili burek, pa postigli po gol
Nije floskula, ali stvarno je Rade pokazao zavidan talenat u omladinskim kategorijama Sutjeske. Već sa 17 godina debitovao je u dresu prvog tima fočanskog kluba.

Nikola Mojović današnji sportski direktor i kapiten FK Sutjeska iz Foče, bio je u to vrijeme saigrač Krunića. U razgovoru za N1 kaže da je Rade odigrao između 30 i 40 utakmica za godinu i po dana.

Još uvijek pod utiscima plasmana Rossonera u završnicu Lige prvaka, Mojović se prisjeća trenutaka kada nije bilo baš sjajno, ali Rade i on bili su nerazdvojni prijatelji i dijelili su baš sve. Čak i burek.


“Sjećam se da smo Rade Krunić i ja krenuli na utakmicu, mislim da je bila protiv Proletera iz Teslića. Utakmica je bila u četiri sada popodne i jeli smo burek na putu do stadiona. Podijelili smo porciju bureka po pola. Postigli smo obojica po gol. Mislim da je Rade tu utakmicu, prvi put igrao napadača u karijeri. Sada, to ne bi palo na pamet meni u Sutjesci, a kamoli njemu u Milanu.” prisjeća se Krunićev prijatelj.

Pijanke, turniri, janje i gajba piva
Anegdota ne manjka, pa Nikola nastavlja vraćati film godinama unazad. Naredna je vezana za tradicionalno slavlje ekipa, a oni koji su to radili pronaći će se u narednim riječima.

“Znate kako je kada igrači pobijede utakmicu, odmah se ide na opuštanje u diskoteku. Mi smo jednom prilikom ostali bez para, pa smo od jednog prijatelja uzeli novac. Kupili piće i spavali smo u nekom autu ispred prodavnice. Od našeg prijatelja koji je svakodnevno bio sa nama. To je bio smiješan momenat i lude godine. Ujutro kada smo se probudili nismo znali gdje smo. Naravno, Rade nikome nije ostao dužan, pa ni njemu. Danas nam je sve to smiješno i zanimljivo.” navodi nam Mojović.

Rade Krunić je jako komunikativan momak. Prije svega što je dostigao u životu i karijeri, igrao je za raju fudbal na betonu po turnirima. Za janje i gajbu piva bukvalno. Sve je Rade prošao. Do San Sira, slave i sada polufinala Lige prvaka.”

Nakon vremena provedenog u Foči, došlo je vrijeme za promjenu. Rade pravi transfer u FK Donji Srem iz Srbije. Proba je uspješno prošla. Tokom sezone zabio je po dva gola Partizanu i Vojvodini, ali i jedan Crvenoj zvezdi.

n1/press