Znate li da je Safet Sušić igrao i za Velež?

324

U stoljetnoj historiji mostarskog Veleža, pored uspjeha i stvorenih fudbalskih legendi bilo je i dosta dogodovština i zanimljivosti.

Neraskidivi dio tradicije mostarskih “Rođenih“ bio je čuveni “ Februarski turnir“, a koji je na svoju obnovu čekao 30 godina i to ovog februara kada je upriličen bio festival juniorskih ekipa. U svoje vrijeme bio je to jedan od najpoznatijih i najpriznatijih turnira na tlu Evrope u zimskom periodu.

Na njemu su učetvovali brojni veliki klubovi Jugoslavije i Evrope, te reprezentacije SSSR-a i Poljske. Turnir je bio izuzetno cijenjen, a praksa je bila da ekipe učesnice u svoje redove dovode kao pojačanja neka od najvećih imena tadašnjice. Naravno kao gost igrače.

A tako je i legendarni Safet – Pape Sušić volio biti gost Veleža, obući njegov dres i zaigrati na stadionu pod Bijelim brijegom. Danas je i rođendan legendarnom bh. fudbaleru koji je rođen u Zavidovićima 1955.godine.

Bila je to 1982. kada je dobri stari Velež igrao sa Papetom u ekipi. Na turniru su pored domaćina učestvovali Dinamo, Partizan i Crvena zvezda. Sva tri gola na turniru za “Rođene“ postigao je Sajo Sušić.

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)